Μενού Κλείσιμο

Sokratis Sinopoulos quartet

Metamodal: Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την Jazz και τη σύγχρονη μουσική

Νέες συνθέσεις για λύρα και piano trio εμπνευσμένες από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις

 «Όταν παίζει ο Σωκράτης Σινόπουλος, βλέπω όλη την ιστορία να δονείται με τους αρχαίους ήχους των χορδών.»   Charles Lloyd

«Ο Σωκράτης Σινόπουλος έχει ανεβάσει τη μουσική της λύρας σε ένα νέο επίπεδο σύγχρονης μουσικής, χωρίς να εγκαταλείπει τη λαϊκή παράδοση.»  NRWJazz

Ο συνδυασμός του αρχέγονου ήχου της λύρας με το πιάνο τρίο, οι εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική αλλά και η ποικιλομορφία αυτοσχεδιασμών που αντλούν έμπνευση τόσο από τον κόσμο της τζαζ όσο και από αυτόν της σύγχρονης μουσικής, συνθέτουν τον ιδιαίτερο ακουστικό χαρακτήρα του κουαρτέτου του Σωκράτη Σινόπουλου.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε το 2011 δουλεύοντας αρχικά με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου και σύντομα επικέντρωσε την εργασία του πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM records με τον τίτλο Eight Winds (ECM 2407) και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ με τον τίτλο Metamodal (ECM 2631) το οποίο εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος και το κουαρτέτο του έχουν εμφανιστεί στα σημαντικότερα θέατρα της Ελλάδας και σε χώρους και φεστιβάλ τζαζ στην Ευρώπη: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Φεστιβάλ Αθηνών, Enjoyjazz, Jazzahead, NOSPR Katowice, Skopje Jazz Festival, Akbank Jazz Festival, Heidelberg Jazz Festival κ.ά.

Στις συναυλίες τους παρουσιάζουν επιλογές από τη δισκογραφία του κουαρτέτου με τον ξεχωριστό τρόπο που έχουν μέσω του αυτοσχεδιασμού και της διαρκούς αλληλεπίδρασης μεταξύ τους στη σκηνή να κάνουν κάθε συναυλία και μία μοναδική εμπειρία.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος σημειώνει σχετικά: «Για εμένα το κουαρτέτο είναι η ιδανική ομάδα με την οποία μπορώ να εξερευνήσω καινούργιες συνθετικές ιδέες και νέες φόρμες, ενώ αυτό που εκτιμώ και απολαμβάνω περισσότερο είναι το ότι είμαστε σε θέση να κρατάμε τη σπίθα αναμμένη με τέτοιο τρόπο που κάθε συναυλία μας να μοιάζει σαν να είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε για να παίξουμε μουσική μαζί».

 

Σωκράτης Σινόπουλος – λύρα
Γιάννης Κυριμκυρίδης – πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας – μπάσο
Δημήτρης Εμμανουήλ – τύμπανα
Ειδική συμμετοχή: Γιάννης Κλαδάκης – Ροδίτικη λύρα

Ηχοληψία – Γιάννης Σκανδάμης

Transition: https://youtu.be/IkLbqBvfmz4

Lyric: https://www.youtube.com/watch?v=HjtQmEDPmnU

21st March: https://www.youtube.com/watch?v=2xmxeDn9XK4

Βιογραφικά