Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου – «Αδιάβροχες Λέξεις», εκδόσεις «Μανδραγόρας»
Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου της Δ/σης ΔΟΠΑΡ του Δήμου Ρόδου, σε συνεργασία με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, τον Σύλλογο Κυπρίων Ρόδου και τις Εκδόσεις «Μανδραγόρας» παρουσιάζουν την νέα ποιητική συλλογή της κύπριας ποιήτριας Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου, «Αδιάβροχες λέξεις»
Ομιλήτριες της βραδιάς: η κ. Λουίζα Χριστοδουλίδου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η κ. Μίκα Ντάκα, ποιήτρια, δασκάλα, Διδάκτωρ Παιδικής Λογοτεχνίας.
Ποιήματα διαβάζουν: η ποιήτρια Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου και ο ποιητής Σουλεϊμάν Αλάγιαλη Τσιαλίκ. Την βραδιά ντύνει μουσικά ο Αντώνης Λιοπύρης με έργα σε πρώτη ζωντανή εκτέλεση από τον επίσης κύπριο συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 19:00 στην αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου Μελάθρου.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η νέα ποιητική συλλογή της Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου «Αδιάβροχες λέξεις» θα μας δώσει την ευκαιρία επαναπροσέγγισης του τραγικού γεγονότος της εισβολής που οδήγησε στη μέχρι σήμερα κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Παράλληλα γινόμαστε μάρτυρες των διεργασιών και των τρόπων που τα τραύματα καταγράφηκαν στις ψυχές όσων τα βίωσαν, ανατρέποντας ριζικά τις ζωές τους και καθορίζοντας αναπόφευκτα την πορεία τους στο εξής.
Λίγα λόγια για την ποιήτρια:
Η Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Κατέχει Πτυχίο Παιδαγωγικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης και Πολιτικής. Είναι Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο.
Είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ασχολείται με την ποίηση και τη λογοτεχνία. ‘Έχει εκδώσει συνολικά είκοσι τρία βιβλία: Δεκατρείς ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων και εννέα βιβλία για παιδιά. Το έργο της έχει τύχει πολλών διακρίσεων.
Δύο από τα παιδικά της βιβλία έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε διάφορους πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Η ποιητική της σύνθεση «Αλεξ-ήνεμος» απέσπασε το Βραβείο Κώστα Μόντη από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Κύπρου. Οι ποιητικές της συλλογές «Κατεπείγον» (2011), «Χειμερία Ζάλη» (2017) και REM (2019) ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Κύπρου. Η ποιητική της συλλογή « Η Αφηρημένη Τέχνη του ΄Εψιλον» ήταν στη βραχεία λίστα των βραβείων Jean Moreas για εκδόσεις του2020.
Ποιήματα και διηγήματά της έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και συλλογικές εκδόσεις ή έχουν δημοσιευτεί σε διάφορους λογοτεχνικούς ιστότοπους. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, σλοβενικά.
Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από Κύπριους συνθέτες.
Η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου έχει συμμετάσχει σε ποικίλες λογοτεχνικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι μέλος κριτικών επιτροπών σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς . Ασχολείται επίσης με τη θεατρική γραφή και έργα της έχουν διακριθεί και έχουν παρουσιαστεί σε επαγγελματικές σκηνές στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά της έργα έχουν παρουσιαστεί από το Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. (ΕΡΤ)
Eίναι η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, το οποίο έγινε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022. Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια , οργανώνει και συμμετέχει σε ποιητικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Σε πρώτη ζωντανή εκτέλεση θα παρουσιαστούν από τον δεξιοτέχνη κιθαρίστα Αντώνη Λιοπύρη, οι συνθέσεις:
- “Danza Desperata” , έργο αφιερωμένο στον εκλιπόντα ραδιοφωνικό παραγωγό του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, Νίκο Αϊβαλή. Αναφέρεται στο φαινομενικά οξύμωρο της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης να χορεύουν οι άνθρωποι τη στιγμή που αισθάνονται απόγνωση. Μια ιεροτελεστία που εκφράζει το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης.
- “The Fire and the Sun”, ένα τρίλεπτο έργο που εμπεριέχει στοιχεία της σύγχρονης, ανατολίτικης και ελληνικής κιθαριστικής σχολής ταυτόχρονα.
Περισσότερα για τον συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου: https://mandronikou.wixsite.com/website
Σας περιμένουμε!